Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır ?

Bazalt taşının en çok kullanıldığı alan yapı ve inşaat sektörü olmasına rağmen kendisine mutfaklarımızda da yer bulmuştur.

Bazalt taşı örneğin birçok et lokantasında servis tabağı olarak kullanılır böylece siz etinizi yerken bile sıcak kalmasını sağlar.

Gelelim asıl kullanım alanı olan yapı ve inşaat sektöründeki yerine;
Bazalt taşı en çok: asfalt, beton, yapı kimyasalları ve yalıtım sektöründe kullanılmaktadır.

Bugün yaygın olarak kullanılan asfalt, petrolün rafinasyonundan elde edilen yan üründür. Maden kömürünün damıtılması aşamasında elde edilen siyah madde zifttir. Buna taş eklenerek herkesin bildiği yol asfaltı haline gelmektedir.

Bazalt taşının olduğu bölgelerde ziftin içerinde kullanılan taşın’ da Bazalt taşı olma zorunluluğu vardır.

Bazalt taşını en çok kullanan firmaların başında beton santralleri gelir. Bu santraller çimentonun içerisine agrega diye tabir edilen bazalt taşını, kumu ve gerekli diğer malzemeleri bilgisayar kontrolüyle istenilen oranlarda ekleyerek hazır beton üretimini gerçekleştirirler.

Bazalt taşı kullanan yapı kimyasalı fabrikaları, bu taşla yüzey sertleştirici ve derz dolgular üretmektedirler.

Bazalt taşı yalıtım sektöründe taş yünü ve kumlu membran diye bilinen çatı kaplama ürünlerinin üretiminde kullanılır.Bazalt taşı yüksek sıcaklıklarda eritilerek taş yünü halini alır.

Bazalt taşı granül haline getirilip renklendirildikten sonra, sıcak membran üzerine serilerek yapışması sağlanır. Böylelikle kumlu membran, diğer adı ile Amerikan kiremiti, pazarda kendisine yer bulan dayanıklı ve hafif çatı kaplama malzemesi olarak üretilir. Akcan Mozaik olarak Türkiye Renkli Granül ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktayız.

Bazalt, çatıdan zemine hayatımızda önemli rolü olan bir madendir.

Zeminde kullanılan bazalt taşı, ülkemizde ve dünyada çok yaygın olarak küp taş ve kilitli taş şeklinde sokak ve kaldırımda yerini almaktadır.

Küp taş olarak kullanılan bazalt taşı görselleri;

Bazalt taşının, hazır beton üretimindeki yerini Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır başlığı altında anlatmıştık. Şimdi de beton içerisindeki diğer rolünden bahsetmek istiyoruz.

Bazalt taşı kilitli taş diye bildiğimiz Beton parke taşları; yüksek evsaflı beton ile üretilmesinin yanında, vibrasyon ve pres uygulamalarına da tabi tutuldukları için yüksek dayanımlara ulaşır. Bu sıkıştırma ve vibrasyonun etkisiyle, betonda hava boşluğu minimum düzeye indirilir ve su emme oranı düşer.

Bazalt taşı hem kilitli taş üretiminin ilk aşamasında betonun oluşum sürecinde kullanılır hem de bu kilitli taşlara görsellik eklemek amacıyla kullanılır.

Bazalt taşı öğütülerek mineral taş halini aldıktan sonra kilitli taşın üzerine serilir.